Jómagyar.hu termékek

Kompromisszummentes minőség piacvezető árakon! 

100 %-ban magyar! 3 budapesti átvételi pont! 

9-es végű árképzés nincsen! Laborvizsgálatok jegyzőkönyvekkel!

A kosár üres    Kosárhoz

propolisz webaruhazpropolisz vagy méhszurok olyan gyantás, ragacsos anyag, amelyet a dolgozó méhek a kaptár védelmére, a betolakodó baktériumok és egyéb kórokozók ellen gyűjtenek. Ragadós, sárgásbarna, kellemes illatú anyag, melyet a fák rügyeiről, fiatal ágairól, levélnyeleiről gyűjtenek be a méhek, átalakítják, azután a kaptárak tömítésére és fertőtlenítésére használják.A méhészek tinktúraként, 96%-os alkoholban oldva - kevésbé ajánlom - és propoliszos mézként ajánlják. Kép: a propolisz a kereteken, ahonnan gyűjtjük

Jómagyar.hu propoliszos méz 500 g

Azért nem ajánlom a propolisz tinktúra alkalmazását, mert ennél a felhasználási módnál a propolisz heteket, hónapokat ázik egy agresszív oldószerben, az etil-alkoholban. A propoliszos méz sokkal tökéletesebb, mivel itt a propolisz nem károsodik, mivel csak őrölve volt és így keverejük bele a mézbe és így szinte örökkön-örökké eláll.

Ezeket a nedveket 20 Celsius-foknál melegebb napokon 10 és 12 óra között gyűjtik a méhek. A fő forrás a fekete nyár rügypikkelyein kiválasztódó enyves bevonat, de a propolisz számos összetevőjének sajátságait még nem ismerjük pontosan.A kaptár kisebb-nagyobb réseinek betapasztásához és belsejének fertőtlenítéséhez a méhek propoliszt használnak. A propoliszt a növények, főleg a fűz és nyár rügyének ragadós váladékából alakítják át. A méhcsalád láthatatlan védelmét képezi a propolisz: egy erős, nagy mennyiségű propoliszt termelő családban gond nélkül elpusztítja a vírusokat és baktériumokat.

propoliszA tiszta propolisz kimagaslóan hatékony elemekből áll. Legfontosabb és legtömegesebb alkotórészei a flavonoidok, amiknek rákellenes, kardiovaszkuláris, antibakteriális, antifungális és gyulladásgátló hatásuk van. További fontos hatóanyagok: kalkonokterpén, vitaminok (B1, B2, B6, C, E, ), aminosavak, enzimek, ásványi elemek (K, Na, Mg, Al, P, Si, Va, Co, S, N, Zn). Bizonyítottan tartalmaz ferulasavat, amitől baktériumölő és baktériumfejlődést gátló hatású (külsődleges felhasználás esetén).


A leggyakoribb formája a tinktúra, amely egy tömény alkoholos oldat. Sötétbarna színű, mézes-alkoholos szagú folyadék. Használható belsőleg (ecsetelésre vagy lenyelve) és külsőleg is. Limonádéba, vízbe, kockacukorra, teába vagy egy kanál mézre csepegtessük. Fogyasztása nemcsak kellemes, üdítő érzetet kelt, hanem hasznos is. A propolisztinktúra adagja naponta kétszer (reggel és este lefekvés előtt) 15-20 csepp. Főként antibakteriális, gomba- és vírusölő, valamint gyulladásgátló hatását fejti ki ilyen formában (légúti, húgyúti betegségek, fertőzések, influenza, gyomorfekély stb.) Ezenkívül fokozza a sejtlégzést, daganatellenes, fájdalomcsillapító, növeli a sugártűrő képességet, semlegesíti a mérgeket, vérnyomáscsökkentő, élénkítő hatású, és növeli a szervezet ellenálló képességét. Készítenek propoliszos kenőcsöt is. Megismétlem: a propolisz tinturát nem ajánlom, mert az alkoholban nyilván károsodnak a propolisz bioaktív hatóanyagai.

 

Propoliszos méz

 

Fokhagymával ötvözve(pép) a propoliszos méz szuper gyulladásgátló és fájdalomcsillapító jellemzőkkel bír! Mindhárom összetevő (méz, propolisz, fokhagyma) antibakteriális, antivirális és gombaölő tulajdonságokkal rendelkezik. Még az amerikaiak szerint is magasan veri a drága gyógyszertári köhögéscsillapítókat, amik csak tüneteket tompítanak.(pl.Robitussin- hatóanyag:Dextromethorphan)

 

Ezt a propolisz felhasználási formát ajánlom mindenkinek! Ez az igazi, érintetlen propolisz, nem a propolisz tinktura! A propolisz jótékony hatóanyagai nem sérülnek, ha őrlés után a mézbe keverjük őket, míg az agresszív alkoholos oldás és tárolás természetesen nem kíméli a propolisz jótékony összetevőket sem! 

 

A propolisz és a méz minden egészségügyi előnyét ötvözi a propoliszos méz. Ajánljuk torokfájásra - ezt egy nap alatt elmulasztja és különféle gyulladásokra. A drága gyógyszereknél sokszorosan hatékonyabban gyógyítja ezeket a tüneteket napi 2-3 kiskanállal fogyasztva. A propolisz-tinktúra egyébként nem túl kellemes, alkoholos ízét is kiküszöböli mézzel elkeverve, sőt így már különlegességként is hat. A természet antibiotikuma, a propolisz pedig még hatékonyabban fejti ki jótékony hatását, mivel a mézzel vegyítve lassabban, alaposabban terül szét torkunkban, és hosszabb ideig is érintkezik a gyulladt felülettel.
A méz egy kivételes tulajdonsággal rendelkezik: minden idegen anyagot kidob magából. A propolisszal ez csak részben sikerül - egy része feljön a méz tetejére -, de azért érdemes fogyasztás előtt néhány másodpercet kevergetni.

A propolisz tinktúra alkalmazása 

Eddig az alábbi megbetegedések gyógyításában bizonyult jónak:

 • Az összes belgyógyászati inflamidoknál, melyek lázas állapotokat idéznek elő a pácienseknél 3x naponta 30 cseppet.
 • A nők átmeneteiknél (klimakteriumnál) egy éven keresztül az elvárt átmenet előtt naponta 1x10 cseppet.
 • Prosztata gyulladásoknál naponta 1x30 cseppet.
 • Magas vérnyomásnál (hypertonia) naponta 1x30 cseppet gyógyulásig.
 • Vese- és májgyulladásnál jó eredménnyel használható, naponta 2x40 cseppet, 1 dl meleg vízben. Minden második nap kihagyandó. Gyógyulásig használjuk.
 • Anginánál, vagy katerális anginánál továbbá torokgyulladásnál, meghülésnél szövődmények elkerülése céljából naponta 40 cseppet 2 dl meleg vízben megisszuk és többször naponta gargalizálunk.
 • Gyomor- és nyombélfekélyeknél 1 dl meleg tejben 40 csepp propolisz tinktúrát adunk és éhgyomorra megisszuk.
 • Tyúkszemek és bőrkeményedéseknél tinktúrába mártott vattacsomót a fájós helyre helyezzük lehetőleg alvás előtt. Többször ismételjük. Nappal szappanos szaliciles propoliszkenőcs alkalmazható. (Vigyázat: napokig a bőrkeményedés fokozottan fáj.)
 • Bőrdefektusoknál, melyek eltűrik az alkoholt, bedörzsöljük a megbetegedett helyeket tinktúrával. A defektek gyorsan eltünnek. (Más esetben kenőcsöt alkalmazzunk.)
 • 1 dl meleg vízbe 40-50 csepp propolisz tinktúrát csepegtetünk és ezzel az oldattal borotválás után arcunkat megmoshatjuk.
 • TBC-nél naponta 3x30 cseppet beveszünk és 2 x hetenként inhalálunk gőz fölött. Az inhaláláshoz 1 liter forró vízbe 100 csepp tinktúrát csepegtetünk.
 • Lerészegedett embert úgy józanítunk ki, hogy megitatjuk 1 dl hideg vízzel, melybe 50 csepp tinktúrát teszünk.
 • Ujjak közötti penészmegbetegedéseknél tinktúrával bekenjük a megtámadt helyeket.
 • Gyomorfájdalmaknál megiszunk 1 dl meleg vizet, melybe 50 csepp tinktúrát csepegtetünk. A fájdalmak gyorsan elmúlnak. Ez az oldat bélparaziták ellen is eredményes, ha naponta 2 x éhgyomorra megisszuk.
 • Fogfájdalmaknál egy kis vattacsomócskát tinktúrába mártunk és a fájós fogra helyezzük. (Tiszta propolisz beteg fogínyre, fájós odvas fogra helyezve gyulladást gátló és fájdalomcsillapító hatást fejt ki.)
 • A propolisz tinktúra felgyorsítja azgyógyulását: afta kezelése ecseteléssel naponta 3X1 alkalommal
 • A tinktúra öreg sebre, felfekvéseknél használható, ha a helyet először megmossuk apróbojtorján főzettel és azután többször propolisztinktúrával bekenjük. Rövid idő után megszűnik a vizenyősség, mikor a fájdalmas felfekvéseket és sebeket meggyógyítja.
 • A tinktúra I. fokú égési sebekre is használható, ahol növényeredetű és szintetikus gyógyszerek nem érnek el eredményt.
 • párologtatóba cseppentve az alkoholos tinktúra fertőtleníti, csírátlanítja a levegőt, légtisztító, frissítő hatású.
 • Propolisztabletta: napi 3x1 tabletta szedése hatékony gyomor- és bélnyálkahártya gyulladás, gyomorfekély, hurut, hasmenés és aranyér esetén
 • propoliszos inhalátum: légúti fertőzések és tüdőasztma esetén 5-10 napon át alkalmazzuk. Még hatékonyabb, ha a propolisz tinktúrát gyógyteába (kamilla, hársvirág, bodzavirág vagy martilapu) keverjük.
 • Krém: bőrregeneráló, hámosító. Sebek, égési sérülések, fekélyek, gombás fertőzések, pattanások és egyéb bőrgyulladások esetén alkalmazható a propoliszos kenőcs.
 • Sampon: a propoliszos sampon serkenti a hajnövekedést
 • Fogkrém, szájvíz: a szájüreg- és a fogínyfertőtlenítő hatású
 • Kúp: aranyér, végbélberepedés esetén
 • Hüvelygolyó, -labdacs: hüvelyi fertőzések, folyások, méhnyakkimaródás és daganatok esetén hatékony
 • Balzsam: reumás betegségek esetén kiváló fájdalomcsillapító. Naponta kétszer kenjük be a fájós területet.
 • Habfürdő, spray, hintőpor: fertőtlenítő hatású propoliszos kozmetikumok

 

Magas antioxidáns tartalma van: antibiotikumként működő (!), és hámosító hatású flavonoidokat valamint ferulasavat tartalmaz, de találhatóak benne a táplálék felszívódását segítő enzimek, aminosavak, B1, B2, B6, C, E vitamin és ásványi anyagok. 
A kaptáron kívül is sokoldalúan lehet használni a propoliszt - az emberi szervezetben is kihasználhatjuk hatását.

A propolisz már ismert tulajdonságai

Erősíti az immunrendszert;
természetes antibiotikum(szerű) és gyulladáscsökkentő hatású;
- használható légcsőhurut és allergikus jellegű asztma esetében.
- Vírus, baktérium és gombaölő, - használatos például influenza, herpesz és egyes bőrbetegségek ellen;
- növeli az erek rugalmasságát;
- segít megfázásos megbetegedések esetében;
- vérnyomáscsökkentő hatású, valamint 
- használják még fekélyek, vérkeringési és szívbetegségek kiegészítő kezelésére is, valamint
- sebgyógyításra, reumatikus bántalmakra, ízületi, derék -és gerincfájdalmakra;

Propolisz tinktúra

Általában a propoliszból oldatot készítenek. Ebből készíthetjük el a többi propolisz készítményt is. Először egy üvegben annyi "tiszta" (70%<) alkoholt öntünk a felaprózott propoliszra, hogy azt ellepje, majd lezárjuk az üveget. Ezután naponta felrázva, hagyjuk oldódni kb. egy hétig. Ha a propolisz elsötétítette az alkohol színét sötét barnásra, akkor megfelelően feloldódott. Ezután érdemes csak erre használt - használható marad, csak nem esztétikus - teaszűrőn kanállal átnyomkodni, hogy teljesen tiszta oldatot kapjunk. Ha nem szűrjük, hagyjuk az aljára ülepedni az idegen anyagokat (keretléc darab, méhláb:) ), és a tetejét használjuk.
Propolisszal a pálinkát is szokták egészségesebbé tenni, persze ehhez nem szükséges a patikai alkohol. 

Az oldatot használhatjuk testerősítésre, betegség kezelésére:
nem forró teába, egy kanál mézre csepegtetve, vagy kockacukrot az oldatba mártva is fogyaszthatjuk. Ezt tehetjük rendszeresen, naponta 2 alkalommal 10-20 cseppet, immunerősítőként. Betegség esetén (ha nem fogyasztott rendszeresen propoliszt) kezelhetjük magunkat napi 2-3 alkalommal, 20-30 cseppnyivel. 

vagy használhatjuk külsőleg:
- horzsolásra, sérülésre kenve - krémként, mézben vagy tinktúraként - hámosító hatása miatt gyorsítja a gyógyulást és egyben fertőtlenít. Szájsebekre fültisztítóval kenve napi néhány alkalommal hasonló hatást érhetünk el.


Propolisz krém, balzsam

Az alkoholban feloldott propoliszt ilyenkor mindenképp átszűrjük, majd az üvegét kinyitva, vagy kicsit esetleg melegítve elpárologtatjuk az alkoholt, hogy végül egy méz-szerű, sűrű anyagot kapjunk. Ezt keverhetjük valamilyen krémbe (vazelinnel összefőzve ajánlják, de az valami átverés lehet - inkább tejkrémbe vagy babakrémbe, mert az fel is szívódik egy héten belül:) ).
A krém fő felhasználási területei: égések, fagyások, aranyér, prosztata-gyulladás, köröm -és bőrgombásodás, reumatikus bántalmak.


Tabletta

A propoliszos tablettát gyomor- és bél-bajokra javasolják - a gyógyszerekkel ellentétben ez nem károsítja a bélflórát!


Amire mi használjuk

- Torokfájás esetén napi 2-3 alkalommal a már nem forró(langyos) teába mézet, 10 csepp propolisz tinktúrát (vagy propoliszos mézet) és fél kiskanál virágport teszek, így egy vitaminbombát és fertőtlenítőbombát kapok egyben. Nálam évek óta 4-5 napig tartott egy beazonosítható vírusos megbetegedés, így viszont utoljára másfél nap alatt lezajlott! 
- családunk strapabíróbb tagjai ilyenkor tinktúrában megmártott kockacukrot szopogatnak; 
- ínygyulladás esetén oldatba mártott fültisztítóval naponta többször kenjük a sebet, az akár 2 hétig fájdalmas sebek néhány nap alatt múlnak el;
- külső, mély sebeinken is szoktam propolisszal kísérletezni, a különbség látványos. Pattanások ellen is használjuk - de tinktúrát csak éjszakára, mert fél napra sárga pöttyöt hagy. Talán majd krémbe keverve.

 

Amire önök használják

- Egyik kedves vásárlónk naponta fogyaszt reggelente 20 csepp tinkturát, és azóta a reggeli köhögései teljesen elmúltak, amit sajnos a dohányzás okozott 
- Egy jóbarátom a propolisz vízhajtó hatását használja ki fogyókúrához

 

- Egy ismerősünk nagyon súlyos, rendszeres felfázása esetén csak propolisszal tudja hatékonyan megszüntetni a tüneteket. Az egyik neves, boltban kapható propolisz tablettánál elmondása szerint jóval gyorsabban segít a mi tinktúránk.További gyógymódok

A következőket külföldi orvosok hatásosan alkalmazták:

- propoliszos tampont helyezve a fül külső hallójáratába, a fül gennyes folyását 10-15 nap alatt meggyógyítja
- a szájüreg és gége betegségeit 3-5%-os propolisz oldatos aeroszolos inhalációval kezelték (napi 10x)
- propoliszkenőcsös kötéssel égési sebeket, bőrátültetést gyógyítanak
- propoliszos végbélkúpot használtak dülmirigygyulladás teljes gyógyítására
- hüvelygolyókkal 80%-nál nagyobb százalékban gyógyítottak vele méhnyak-gyulladást
- gerincfájdalom, reumatikus bántalmak ellen 10%-os propoliszos krémmel kenegetjük esténként a beteg részt. A krémet bedörzsöljük, puha ronggyal bekötjük. A fájdalmat azonnal elmúlasztja. 
- a kézen levő fertőzések ellen (pl. szálka) is hatásos.
- Lábgombásodást 25-40%-os krémmel néhány napig kenegessünk.
- Övsömörre hosszabb ideig 15%-os krémmel használatos.
- tüdőgyulladásra ajánlanak étkezés előtt egy órával napi 3x 15-35 csepp tinktúrát 
- használták koponyalékeléskor, valószínűleg nagyban segítette a túlélést
- véraláfutás kezelésére 
- használják amputációknál, trombózisnál, vírusos agyvelőgyulladásnál, fehérvérűségnél, nőgyógyáaszti bántalmaknál 
- drazséban menopauzánál, korai öregedésnél, légző -és emésztőszervi gyulladásoknál, pszichikai zavaroknál 
- gyomorfekélyt (étkezések előtt 15 perccel 5 csepp tinktúrával) panaszmentessé tesz az esetek 90%-ban 2 héten belül!
- pörsenéses betegségeket 95%-nál teljesen meggyógyított egy kísérlet során, ahol krémmel vagy tinktúrával kenték a bőrt
- használják foghúzás után fájdalomcsökkentésre és gyógyításra
- amikor már semmi sem hat, a nyálkahártya leukoplákiáját (helyileg és általánosan alkalmazva, napi 50 csepp hideg tejben) a propolisz meggyógyíthatja 
- nőgyógyászatban hatékonyan használják: fehérfolyásos sarjadzás, hüvelygyulladás, méhnyak kimaródása, műtét utáni sebfertőtlenítés
- egy kísérletben idegbeteg és agyérelmeszesedésben szenvedő betegeknek adtak drazsét. Egy hónap után nélkülözhetővé váltak az értágítók és nyugatók. Két hónap után jelentős javulás mutatkozott a figyelem és emlékezőképesség terén. 
- Izomfájdalmaknál, lumbágónál, erős fejfájásnál, izomfeszülésnél, ízületi merevedésnél a betegek nagyrésze jelentős javulást érez propolisszal
- a mindig műtétre javasolt ínhüvelygyulladást pihentetve és napi 2-3x propoliszos kenőcsöt rákenve 2-3 hét alatt az esetek 80%-ban teljes gyógyulás várható 
- állítólag gátolja a rosszindulatú daganatok tömeges jelentkezését. Nagy reményt ne fűzzünk hozzá, mert erre bizonyíték egyáltalán nincs, de immunerősítőként mindenképp érdemes használni daganatos betegségnél. 
- herpeszre is ajánlott, sebeket pedig heg nélkül képes gyógyítani

Mindezek gyógyítása természetesen függ a szakszerű adagolástól, a propolisz felhasználási formájától, és a betegség pontos fajtájától is (pl. nem minden gombafajtát öl meg).

És lássuk a Szegedi Tudományegyetem ajánlását:

Légúti fertõzéseknél, májgyulladás, torokfájás, meghûlés stb.: 30 csepp 1 dl meleg teában feloldva, naponta többször garganizáljunk vele, majd lenyeljük, vagy mokkacukorra csepegtetve kell azt megenni.
Lázas megbetegedéseknél: Napi 30 csepp ( egy mokkás kanálnyi kb. 30 csepp.)
Fogfájás, íngyulladás: Tinktúrás vattával ecseteljük a fogínyt vagy fogat. Lehet propolisz tinktúra sprayt is használni.
Gyomor- és nyombélfekély: Reggel éhgyomorra 30 csepp tinktúrát 1 dl meleg tejben megisszuk, este vacsora elõtt.
Gyomorfájás, hasmenés: 1 dl meleg vízben 30 csepp.
Epe, vese, májgyulladás és húgy utak fertõzése: 2x30 csepp meleg teával, naponta. Minden 2. héten szünetet tartunk.
Vastag-bél gyulladásra kiváló, napi 3x30 csepp, citromos teával.
Magas vérnyomás: Naponta, lefekvés elõtt 30 csepp a gyógyulásig, idõsebb korban napi 2x30 csepp.
Daganatos megbetegedéseknél: Reggel, éhgyomorra 30 csepp, kamilla teával.
Klimax bekövetkezésekor: Napi 2x30 csepp.
Prosztatagyulladás: 3x30 csepp 1 dl meleg vízben, vagy teában.
Idegkimerültségre, egyéb idegpanaszokra igen jó hatással van napi 3x30 csepp pl. teával.
Bõrbetegségeknél, fõleg nyított ekcémánál, pikkelysömörnél, külsõ sebeknél égéseknél, pattanásnál, fekélyeknél, érszûkületnél, felfekvés okozta sebeknél tyúkszemnél, sömörnél stb… a beteg felületet megtisztítjuk, majd naponta többször beecseteljük. (Allergiás tünetek elõfordulhatnak.) Ajánlott belsõleg is fogyasztani a jobb hatás érdekében pl. napi 2x30 cseppet.
A propolisz tinktúra gátolja a rosszindulatú daganatok növekedését. Gyógyítja a rákos képzõdményeket testfelületen. Alkalmazása: Este lemossuk és tinktúrával bekenjük. Ezen kívül reggel és este éhgyomorra 2x1 kávéskanálnyi tinktúrát megiszunk citromos teával.
Izületi, reumás gyulladásnál, kar-, kéz-, láb-, gerinctáji fájdalmak, visszérgyulladás, mélyvénás trombózis esetén alkalmazható a propolisz tinktúra bedörzsölve, de kedvezõbb hatást mutat propolisz kenõcs formájában.
Ittas embert kijózanít 1 mokkáskanálnyi tinktúra 1 dl hideg vízben.
Koszorúér meszesedés, érelmeszesedés, érszûkület esetén napi 3x30 csepp

A tinktúra minden olyan problémánál kipróbálható, ahol egyéb természetes gyógyszerek nem értek el hatást, vagy nem kielégítõen.

A propolisz tinktúra fogyasztása:

Általános javallat felnõtteknek napi 3x1, vagy 2x1,5 mokkás kanállal
Reggel, délben evés elõtt, este lefekvés elõtt pár órával
Gyerekeknek - 1 éves kortól - pl. mokkacukorral - naponta legalább annyi csepp, ahány kg a gyerek testsúlya.
Mivel a propolisz tinktúra tömény állapotban van, így belsõleg csak hígítva fogyasztható.
Külsõleg tömény állapotban használjuk. Legegyszerûbb teával, vízzel fogyasztani, de lehet mokkacukorra, vagy kekszre csepegtetve is. (Ebben az esetben nyál hígítja meg) Folyamatos használat esetén minden üveg elfogyasztása után ajánlott legalább 1 hét szünet. Tapasztalatom szerint ahányadik üveg fogyott el, annyi hét szünetet kell tartani a következõkig. Gyermekeknél hetente ajánlott szünetet tartani.
Kedvezõ hatása van cukorbetegeknél is, de õk nem fogyaszthatják mézzel, vagy cukorral, csak teával, stb.
A gyógyulás, ill. az állandó egészséges állapot fenntartása érdekében rövidebb-hosszabb kúrát kell végezni. Általában egy felnõttnek egy kondicionáló kúrához elegendõ 2 dl tinktúra elfogyasztása kb. 7 – 8 hét alatt.
Kisebb betegségeknél, egyensúly zavaroknál, fertõzéseknél 3- 4 üveg tinktúrát kell fogyasztani.,
Hosszan tartó betegségeknél, elváltozásoknál vagy esetben, amikor a betegség nem gyógyítható, csak nagymértékben csökkenthetõ a káros folyamat, akkor hosszabb kúra folytatható. Ilyen betegségek pl. ér-elmeszesedés, csontmeszesedés, érszûkület, régóta meglévõ izületi – és reumatikus bántalmak, nehezen gyógyítható daganatos megbetegedések, a szervezet nagymértékû legyöngülése, stb…
A tinktúra kesernyés ízû, folyadék hatására fehéres színûvé válik.
A propolisz készítmények nem csodaszerek, de
Rendszeres fogyasztás esetén csodával határos eredményeket ill. gyógyulást lehet elérni, olyan esetekben is, ahol a hagyományos gyógyszerek esetleg évek óta nem megfelelõ hatást értek el.
Különösen feltûnõ a szervezet regeneráló képessége (pl. a fejlõdésben elmaradt gyermekek, egyéb legyengült szervezetek esetében.
Fogyasztás esetén már 4 – 5. napon érezteti kedvezõ hatását. Több esetben azonban csak ennél késõbb,, így fogyasztását tovább kell folytatni. Torokgyulladásnál, külsõ sebeknél stb viszont szinte azonnal hat.
Csökkenti a gyomorsavat, ezért szükség esetén ajánlott limonádéval, vagy citromos teával együtt fogyasztani. (Dr. Szalay )
Távhatása nagyon jelentõs. A vérrendszer segítségével gyulladást gátol.(pl. agyhártya, vese, máj, egyéb agyi betegségek stb.)
Erõs fájdalomcsillapító hatása van. Receptorokra 2 percen belül, idegburkon át 10 percen belül hat.
Különbözõ izületi gyulladásoknál, daganatoknál használható a tinktúra. Bedörzsöljük a betek felületet,, naponta többször, éjszakára be is lehet kötni a bedörzsölt helyet.
Borogatáshoz 3 rész tinktúra, egy rész víz keveréket kell használni.(Dr. Szalay e. a.)
Gégebajokra gyógyító hatása van (Dorosenko, 1975.)
Ellentétben a gyógyszerekkel – a tinktúra folyamatosan hosszabb ideig is szedhetõ, káros mellékhatás nincs (Donadu, 1980.) a szervezetben nem halmozódik fel. Ez tehát azt jelenti, hogy éveken keresztül is szedhetõ egy napi beállított kisebb mennyiséggel. (pl. 2x1 mokkás kanállal naponta)
Allergia esetén fellépõ tünetek:

Kis hegyes, viszketõ pattanások a bõrfelületen, a szemhéj piros lesz, az orr alsó része kipirosodik és viszket, nehéz légzés, ritkább esetben erõs vérnyomás csökkenés. Ha újbóli fogyasztásnál ismét jelentkeznének a tünetek, akkor nem ajánlott a propolisz alkalmazása.
Huzamosabb belsõ kezelés esetén aluszékonyság, nehéz légzés, vese probléma lehetséges. Ilyen esetben orvosi ellenõrzés szükséges.

Fogyasztani tilos:

Pajzsmirigy- túltengésben szenvedõknek, propoliszra allergiásoknak. Alacsony vérnyomásban szenvedõk kúraszerûen ne szedjék, mivel csökkenti a vérnyomást.(A kávé fogyasztása általában viszont ellensúlyozza a vérnyomás csökkenését.)
A nyers propoliszt a molyok megtámadják, erjedhet, barnulhat, ezért ajánlott hûtõszekrényben tartani.


A természetes gyógyhatású anyagok - így a méhészeti termékek – sem helyettesíthetik az orvosi kezeléseket.
Kedvezõ eredményeket lehet azonban elérni gyógyhatásuk miatt részben a megelõzésben, részben az orvosi kezelések hatásosságának növelésében.
A tapasztalatok alapján reménytelennek tûnõ esetekben is sokszor meglepõ javulást eredményeznek.

Orvostudományi Egyetem Szeged