Jómagyar.hu termékek

Kompromisszummentes minőség piacvezető árakon! 

100 %-ban magyar! 4 budapesti átvételi pont! 

9-es végű árképzés nincsen! Laborvizsgálatok jegyzőkönyvekkel!

A kosár üres    Kosárhoz

homoktovis 2A cikk régi, ezért elavult információkat tartalmazhat! Friss gyümölcslé árak, infók itt: jomagyar.hu/gyümölcslevek

A 100 %-os  5 literes (5 l) frissen préselt gyümölcslevek kezdenek hódítani a magyar piacon! Egyre többen kezdik megismerni az érveket mellettük, de nyilván ízlelőbimbóikra is muszály hallgatniuk.. Aki egyszer megkóstolt egy 100 %-os gyümölcslét, az már nem fog 12-20-25-50 %-os nektárokat, gyümölcs-italokat inni. Ezek a 100 %-os frissen préselt gyümölcslevek finomabbak, élvezetesebbek és főleg egészségesebbek, mint a boltokban kapható sűrítmény alapú készítmények! Kép: homoktövis bogyó

Az 5 literes 100%-os gyümölcslevek gyártása

Hogy lehet ez? Nos az 5 literes 100 %-os gyümölcslevek alapját a 100 %-os alma sűrítmények adják! Ezt kevesen tudják, de erről van szó. A gyártók azért  alma sűrítmény alapú 100 %-os gyümölcsleveket gyártanak, mert egyrészről az alma Magyarország legnagyobb mennyiségben termesztett gyümölcse, másrészről pedig az alma egy optimális gyümölcs a gyümölcslé gyártáshoz, mivel nagy lé - és rosttartalma miatt ideális alapanyag a sűrítéshez, majd a későbbi visszahígításhoz. Sok gyümölcs egyébként önállóan túl sűrű lenne gyümölcslé gyártásához.

ceklaA Jómagyar termékrek által forgalmazott 100 %-os gyümölcslé 70-80 % frissen préselt almalé és 20-30 % frissen préselt névadó gyümölcsvelőt tartalmaz! Majdnem minden magyarországi 100 %-os gyümölcslé sűrítmény alapú, de a Jómagyar.hu gyümölcslevek frissen préseltek.. Érdemes megjegyezni, hogy a külföldi multi által gyártott Hohes C pl 100 % sűrítményből készül! Friss gyümölcsöt tehát nem is látott!

A Jómagyar.hu termékek által forgalmazott zöldséglevek szintén alma alapúak, ezért is olyan ízletesek. Cékla, sárgarépa, sütőtök, feketeribizli, pirosribizli almával. Jami-jami!!! 

Az 5 literes 100 %-os gyümölcslé ára

Nos, tudomásunk szerint - az interneten tájékozódtunk - áraink a legjobbak Magyarországon! A legnagyobb 100 %-os gyümölcsleveket ügynöki rendszerben kiszállító  értékesítési lánc 5 literes árai átlagosan 200-400 Ft-tal vagy 10-20 %-al magasabbak a Jómagyar.hu prémium gyümölcslevek árainnál.

Hogyan készülnek a gyümölcslevek általánosságban?

A boltokban kapható gyümölcsalapú készítmények minden esetben (a 100 %-os levektõl egészen a szénsavas italokig) gyümölcs sûrítmények visszahígításával készülnek. A sûrítményhez hozzáadott víz, cukor ill. egyéb anyagok mennyisége az adott termék receptúrájától függ. A sûrítmények elõállítása: a gyártáshoz viszonylag gyengébb minõségû nyersanyagot használnak (pl.: léalma). A beszállított gyümölcsöt válogatják, mossák, majd különbözõ kivitelû zúzókban, magozó-passzírozókban felaprítják. A zúzalékot enzimkezelésnek vetik alá a lékinyerés hatékonyságának növelése érdekében. A pektinbontó enzimek a zúzalék 45-50 fokos hõmérsékleténél olymértékû sejtfalbontást végeznek, amely mintegy 10-15 %-kal több lé kinyerését teszi lehetõvé, így a termelés gazdaságosabbá válik. Az enzimkezelt zúzalék ezután nagyteljesítményû présekbe kerül. A korszerû prések lékihozatala elérheti a 75 %-ot is, amely azt jelenti, hogy például 100 kg almából 75 kg préslé lesz. (A présekben maradó ún. törkölyt tovább hasznosíthatják takarmányozásra, vagy a pektingyártás alapanyagaként.)


A kipréselt lé tisztításra kerül (szûrés, szeparálás), majd többfokozatú vákuumbepárlókba vezetve besûrítik. A vákum miatt alacsonyabb a levek forráspontja, így a sûrítés során sokkal kevesebb a tápanyagveszteség és a kedvezõtlen oxidációs folyamat. A legújabb berendezések aromakinyerõvel vannak ellátva, amely a kipréselt gyümölcslé saját aromáit felfogja a sûrítés kezdetén. Az így nyert tömény aromákat a visszahígításkor hozzáadják a termékhez, így a késztermék (100 %-os gyümölcslé) a saját eredeti aromakomponenseit “kapja vissza”.

A sûrítményeket hatalmas tartályokban vagy 200 literes légmentesen záródó hordókban tárolják; a féltermék tartósnak tekinthetõ magas szárazanyag tartalma miatt. Az itt leírt technológiával gyakorlatilag minden lédús, idényjellegû gyümölcs feldolgozható és hosszabb ideig raktározható minimális tárolási helyigény mellett. Természetesen a déli gyümölcsökbõl készült levekhez (pl.: narancslé, grapefruitlé, ananászlé, multivitamin-levek) használt sûrítményeket távoli országokból szállítják hazánkba és csak a visszahígítás és dobozba töltés történik az itteni gépsorokon.

ceklaA késztermék gyártása: a sûrítményt hosszú csõvezetéken juttatják elõre a technológiai helyiségben lévõ keverõtartályokba, ahol az összetételt állítják be. 100 %-os lé esetén csak ioncserélt vizet adnak hozzá és a saját aromát pótolják vissza. Nektár és gyümölcsital gyártásakor további vegyületeket is hozzákevernek (cukor, savak, aroma, esetleg színezék), üdítõital esetén pedig a szén-dioxiddal dúsított ivóvíz és a tartósítószer adagolása is megtörténik. (A multivitamin-italok készítésekor különbözõ vitaminokat - pl.béta-karotint - is hozzákevernek meghatározott arányban a sûrítményhez. A vitaminok poralakban, zsákos kiszerelésben érkeznek az üzembe.)Az így homogenizált termék átjut a töltõgépekbe, amelyek dobozokba töltik a levet és lezárják a csomagolást. A készterméket ezután betárolják és kiszállítják.

Mennyire egészségesek a forgalomban lévõ gyümölcslevek és italok?

Sajnos a sûrítés során mindenképpen lehet számolni vitaminveszteséggel, ennek mértéke azonban a korszerû technológia miatt egyre kevesebb. A távolról érkezõ narancs- és grapefruit sûrítmények vitamintartalma körül megoszlanak a vélemények; a hosszabb szállítás miatt erõsebb vitaminbomlással számolhatunk. Mivel különösen a C-vitamin érzékeny a hõre és oxigénre, így a gyártók e vitamin valamilyen szintû pótlását szokták alkalmazni. (Megjegyzendõ, hogy ilyen esetekben a termék magasabb áron jelenik meg, mint “C-vitaminnal dúsított” készítmény, noha a gyártó nagy részben csak a veszteséget pótolja vissza.)

100 %-os gyümölcslevek egészségesnek mondhatóak, bár több hasznos komponens ezekbõl is hiányzik (rostok, enzimek, polifenolok, aminosavak, stb.). Elveszíti a gyümölcs a frissességét a szállítás és a félkész- illetve késztermék tárolása során, ezen kívül a nyers gyümölcs hasznos anyagai is hatástalanná válnak a sûrítés közben. (Ezekbõl kifolyólag a dobozban lévõ késztermék nem hasonlítható össze a dobozon sok esetben látható friss, vitamindús, nyers gyümölccsel.) E termékeknél arra kell ügyelni, hogy a 100 %-os levek hígítatlan fogyasztásakor erõsebb savhatás jelentkezhet a gyomorban, fõként a savasabb gyümölcsök esetén (narancslé, grapefruitlé). Másrészt a szomjoltó hatás is kisebb a magas természetes cukortartalom vízmegkötõ hatása miatt, így hamarosan újra megszomjazunk. Ebbõl adódóan valamilyen - szénsavmentes ásványvízzel vagy tisztított csapvízzel történõ - hígítás javasolható, amely gazdaságosabb és hatékonyabb szomjoltó hatású is egyben.

gyümölcsnektárok már kevésbé hasznosak a levekhez képest az alacsonyabb gyümölcshányad és a hozzáadott cukor miatt, ennek ellenére még mindig jobban javasolható fogyasztásra, mint a gyümölcs- illetve üdítõ italok. Ez utóbbiak a legkevésbé építik a szervezetet, magas a cukortartalmuk és adalékanyagokat tartalmaznak. Kedvezõbb áruk miatt sokan vásárolják, pedig egészségesebb volna a 100 %-os levek otthoni hígítása.

Jomagyar logo_123szénsavas üdítõk frissítõ hatása köztudottan a szén-dioxid hatásából adódik, így e termékek gyakori fogyasztásakor elõfordulhat, hogy a szervezet nem kap elegendõ vizet az életfolyamatokhoz. Emellett a szénsav kikezdheti az érzékeny gyomor nyálkahártyát és kellemetlen gázképzõdéseket eredményez. Kép: klikk a rendeléshez!

szörpök közül a tartósítószer nélküli, legfeljebb természetes aromát vagy színezéket tartalmazó termékek nevezhetõek viszonylag ártalmatlannak, bár a cukor ezekben is megtalálható. (Pl.: Vita-fruit, Piroska). Az aromákkal, színezékekkel dúsított szörpök (“ízû-szörp”) nem javasoltak általános fogyasztásra.

Mely üdítõk fogyasztása javasolható tehát?

Táplálkozástudományi szempontból a rendszeres gyümölcsfogyasztás ellátja a szervezetet vitaminokkal, így a szomjúságérzetet legcélszerûbb tiszta vízzel oltani az ízesített italok helyett. Készíthetünk otthon sokféle gyógynövényteát is, amelyek jól helyettesítik az üdítõket. Az ún. lényerõ edények segítségével otthon is elõállíthatunk télire gyümölcsleveket tartósítószerek használata nélkül. Ha azonban mégis szeretnénk vásárolni valamilyen italféleséget, akkor - a kereskedelmi forgalomban kapható termékeket alapul véve - csak a természetes alkotókat tartalmazó, 100 %-os gyümölcslevek és az ásványvizek tekinthetõek elfogadhatónak. Az ásványvizek közül a szénsavmentes, 1000 mg/l-nél kisebb ásványi anyag tartalmú termékek javasolhatóak rendszeres fogyasztásra. 

A cikk szakmai részét Tóth Gábor írta - tudomanyeseletmod.hu