Jómagyar.hu termékek

Kompromisszummentes minőség piacvezető árakon! 

100 %-ban magyar! 3 budapesti átvételi pont! 

9-es végű árképzés nincsen! Laborvizsgálatok jegyzőkönyvekkel!

A kosár üres    Kosárhoz

bajai.hal.kep.szovA Bajai halászlé a legtradicionálisabb halászlé. Pont. Sokáig gondolom senkinek nem kell magyarázni, hogy a szegedi változat természetesen nem lehet hagyományos, történelmi változat, mivel nehezen elképzelhető, hogy évszázadokkal ezelőtt paszírozóval közlekedtek volna a halászemberek vagy hogy előlevet főzőcskéztek volna. Szerintem a hal megszentségtelenítése a paszírozós, darálós, órákig főzős verzió, értelmét nem látom, előnyét szintén nem. Kép: a sűrű bajai halászlé

A Bajai halászlé a legegyszerűbb, a halász által fél óra alatt (besózni kell korábban) elkészíthető tápláló étel, aminek a sűrűségét természetesen a felhasznált hal mennyisége és főleg a víz mennyisége szabja meg. Nem kel azt a szerencsétlen halat darálni vagy paszírozni, sem órákig előlevet főzni. Az igazi, ősi halászlé 30 percig fő, intenzív bajaitűzön vagy nagy lángon a tűzhlelyeken. Persze a pontyot és a többi halat be kell sózni jó előre, legalább 1-2 órával a főzés megkezdése előtt.

Bajai halászlé hozzávalók 4 főre

2 kg ponty és 1-2 db más hal, pl. kárász, keszeg, törpeharcsa

2 nagy fej hagyma

fél paradicsom (vagy 1-2 kanál házi lecsó/paradicsom sűrítmény)

1-2 szelet fehér paprika

3 evőkanál paprika

élő hal kg-onként 1,2-1,5 liter

Elkészítése

A halat megpucoljuk, hasából a vért nem mossuk ki! Méregfogát eltávolítjuk, beírdaljuk kb. 2-3 cm-es szeletekre, a fejét félbevágjuk és az egészet alaposan besózzuk. Ebben kell álnia a szeleteknek min. 2-3 órát, de a legjobb, ha már az előző este megcsinákjuk és betesszük a hűtőbe.

gyufatésztaA 2 nagy fej hagymát vagy apróra vágjuk vagy turmixoljuk. Ezt a bogrács vagy lábas aljára öntjük, majd ráhelyezzük a halszeleteket és némi paradicsomot, fehér paprikát. Felöntjük a hal kg-onként 1,2 liter vízzel és nagy lángon aláfűtünk. Aki akar, önthet bele egy kevés száraz vörösbort, de ez nem szabályos.  Ez kb. 10-15 perc múlva felforr. Ekkor tesszük bele a 3 evőkanál minőségi paprikát, és ettől kezdve max. 30 percet főzzük! Szokás beledobni 2-3 fej cseresznye paprikát is, de ezt csak az nyomja bele a végén, aki akarja. Halászlé kockát nem ajánlok, mivel élelmiszer adalékanyagot tartalmaz és nagyipari termék, semmi köze a hagyományőrzéshez és természetességhez. 

Az eredeti Bajai halászlét a bajaiak gyufatésztával fogyasztják úgy, hogy elég sok tésztát helyeznek a tányér közepére és erre merik a halászlét és 1-2 szelet halat. Az igaz gyufatészta hátilag készül, de kaphatóak tűrjető száraztészták is.  A végén kis lével és/vagy kenyérrel eszik a szeleteket. Kép: gyufatészta

Mindenki láthatja mostanára, hogy milyen egyszerű a Bajai halászlé elkészítése és hogy valóban ez lehet az eredeti, ősi halászlé, nem a paszírozós, sokáig elkészülő (kinek lett volna erre ideje...) modern verzió.

A bajaiak esznek egyébként Magyarországon magasan a legtöbb halat, 32 kg-ot, míg az országos átlag csak 4,5 kg per év. Jó étvágyat!