Jómagyar.hu termékek

Adalékanyag mentes és 100 %-ban magyar, a magyar munkahelyekért!

A kosár üres    Kosárhoz
Magyar_I._oszt.__509180162a80f.jpg
PDFNyomtatásE-mail

Magyar I. oszt. mák 0,5 kg - Ára: 500 Ft

Magyar 1. oszt. étkezési mák, ára 500 Ft/0,5 kg.
Fogyasztói ár500 Ft
Cikkszám: 0086
Termék elérhetősége:

Magyar 1. oszt. étkezési mák 0,5 kg - Ár: 500 Ft

 

makolaj 1

 

Ez egy megbízható minőségű magyar mák, amit a megszokott nyugodt lelkiismerettel ajánlunk kedves, a magyar mezőgazdaságot és munkahelyeket támogató vásárlóinknak. Fajtája Zéno 2002 őszi vetésű, egyenesen Zala megyéből! (A fajta változó!)

 

A máktej készítése:

 

Elkészítése:

 

  1. Kb. 2 dl (1 csésze) mákot beáztatunk 4 csésze tisztított vízbe pár órára.
  2. Turmixoljuk kb. 2 percig.
  3. Leszűrjük. A visszamardt mákot vagy kiszárítjuk, vagy frissen felhasználjuk mákos tésztához, sütihez stb. (A leszűrt mák vizesen elvan még egy napot a hűtőben.)

 

Lehet kísérletezni a mák-víz aránnyal. Kevesebb vízzel "zsírosabb", sűrűbb lesz a tej, nagyon finom, de ekkor érdemes turmixolás előtt leönteni az áztató vizet és új vízzel turmixolni, különben nagyon mákos lesz az eredmény. Több vízzel pedig szerintem már túl híg. Én ezt a tejet használom zabkásához, tejberizs is készült már vele, reggeli kávéba is jó. Nekünk bevált, kevés munka van vele, egészséges, és ha azt nézem, hogy a szárazanyag (a mák) bent pihen a spájzban, s bármikor előkaphatom, akkor ez a legtartósabb tej. Az elkészült tej a hűtőben 3-4 napig áll el. Forrás: antalvali.com

Ez egy első osztályú magyar mák, a 2016-os ára 550 Ft/0,5 kg.

Hazánkban az utóbbi években egyre nagyobb területeken folyik alkaloida és étkezési mák termelése. Megállapítható, hogy nem igazolódtak be azok a várakozások,
melyek az uniós csatlakozástól a máktermelés csökkenését várták, annak ellenére,
hogy az unió korlátozta egyes hazai, magasabb alkaloidatartalmú fajták termelését.
Megállapítható, hogy a máktermelés magas hektáronkénti termelési költsége ellenére jövedelmező. Ha a hazai máktermelést az 1960-as évek szintjére emelnék, akkor az hozzájárulhatna a napjainkban fennmaradásukért és mindennapi megélhetésükért küzdő – elsősorban a szegényebb kelet-magyarországi ré-
giókban – gazdálkodók megélhetéséhez.