Jómagyar.hu termékek

Kompromisszummentes minőség piacvezető árakon! Laborvizsgálatok jegyzőkönyvekkel!

Csak magyar termékek! 4 budapesti átvételi pont!  Bugyuta 9-es végű árképzés nincsen!

A kosár üres    Kosárhoz
Magyar_I._oszt.__509180162a80f.jpg
PDFNyomtatásE-mail

Magyar I. oszt. mák 0,5 kg - Ára: 500 Ft

Magyar 1. osztályú, Zénó Plusz fajtájú étkezési mák, ára 500 Ft/0,5 kg.
Fogyasztói ár500 Ft
Cikkszám: 0086
Termék elérhetősége:

Magyar 1. oszt. étkezési mák 0,5 kg - Ár: 500 Ft

makolaj 1Ez egy megbízható minőségű magyar mák, amit a megszokott nyugodt lelkiismerettel ajánlunk kedves, a magyar mezőgazdaságot és munkahelyeket támogató vásárlóinknak.

Fajtája Zéno Plusz: Új nemesítésű, alacsony morfin tartalmú, őszi fajta. Növényenként több tokot fejleszt. Magja szép sötétkék színű. De szerintünk inkább szürke!! Honnan szedik ezt a sötétkéket...?
A ZÉNO 2002-es fajta javított változata. Kedvező körülmények között 8 %-al több termést ad.

A máktej készítése:

Elkészítése:

 1. Kb. 2 dl (1 csésze) mákot beáztatunk 4 csésze tisztított vízbe pár órára.
 2. Turmixoljuk kb. 2 percig.
 3. Leszűrjük. A visszamaradt mákot vagy kiszárítjuk, vagy frissen felhasználjuk mákos tésztához, sütihez stb. (A leszűrt mák vizesen elvan még egy napot a hűtőben.)

Lehet kísérletezni a mák-víz aránnyal. Kevesebb vízzel "zsírosabb", sűrűbb lesz a tej, nagyon finom, de ekkor érdemes turmixolás előtt leönteni az áztató vizet és új vízzel turmixolni, különben nagyon mákos lesz az eredmény. Több vízzel pedig szerintem már túl híg. Én ezt a tejet használom zabkásához, tejberizs is készült már vele, reggeli kávéba is jó. Nekünk bevált, kevés munka van vele, egészséges, és ha azt nézem, hogy a szárazanyag (a mák) bent pihen a spájzban, s bármikor előkaphatom, akkor ez a legtartósabb tej. Az elkészült tej a hűtőben 3-4 napig áll el. Forrás: antalvali.com

Ez egy első osztályú magyar mák, a 2017-es ára 550 Ft/0,5 kg.

Hazánkban az utóbbi években egyre nagyobb területeken folyik alkaloida és étkezési mák termelése. Megállapítható, hogy nem igazolódtak be azok a várakozások,
melyek az uniós csatlakozástól a máktermelés csökkenését várták, annak ellenére, hogy az unió korlátozta egyes hazai, magasabb alkaloidatartalmú fajták termelését.
Megállapítható, hogy a máktermelés magas hektáronkénti termelési költsége ellenére jövedelmező. Ha a hazai máktermelést az 1960-as évek szintjére emelnék, akkor az hozzájárulhatna a napjainkban fennmaradásukért és mindennapi megélhetésükért küzdő – elsősorban a szegényebb kelet - magyarországi régiókban – gazdálkodók megélhetéséhez.

Étkezési mák tápérték adatok

 • Energia: 503kcal / 2075kJ
 • Fehérje: 20,6g
 • Zsír: 39,14g
 • Telített zsírsavak: 4,93g
 • Szénhidrát: 2,85g
 • Cukor: 2,67g
 • Keményítő: 0,18g
 • Élelmi rost: 28,54g
 • Nátrium: <0,01g