Jómagyar.hu termékek

Kompromisszummentes minőség piacvezető árakon! Laborvizsgálatok jegyzőkönyvekkel!

Csak magyar termékek! 4 budapesti átvételi pont!  Bugyuta 9-es végű árképzés nincsen!

A kosár üres    Kosárhoz
repce_virag_1jpg
PDFNyomtatásE-mail

Jómagyar.hu repceméz 950 g

A repceméz szinte azonnal kristályosodik, ezért ilyen halmazállapotban lehet csak kapni.
Fogyasztói ár1 400 Ft
Lategória: Méz
Cikkszám: 9842
Termék elérhetősége:

Jómagyar.hu repceméz 950 g Ár: 1400 Ft

repce virag 1jpgSokan nagyon kedvelik a repcemézet, mert magas szőlőcukor tartlalma miatt kellemesen, hűvös érzés kíséretében olvad el a szájban, úgyanúgy, mint a szőlőcukor tabletták.. Jótékony hatásai? Általában ezeket emlegetik ilyenkor a méhészek és egyéb lobbisták: 

  • gyomorsav túltengés ellen
  • fertőtlenítő-gyulladáscsökkentő
  • szervezeterősítő
  • vérszegénység ellen

Nos, szögezzük le: egy kb. 80 %-os cukortartalmú élelmiszer ne legyen már savcsökkentő hatású....  Fertőtlenítő repceméz? Hová kenjük?? Gyomorfekélyre vagy sebekre kell kenni? Szervezeterősítő repceméz? Nos, amennyiben mértékkel bevíve egészségesebb cukorforrás,mint a finomított cukrok, igen! Vérszegénységellen repceméz? Ha a vastartalmára céloznak, nos, az minimális. Szóval maradjunk annyiban, hogy a mézek egy egészségesebb alternatívái a finomított cukroknak, de azért cukrok. 

Mézek átlagos cukor-összetétele

Átlagos fruktóztartalom 38%, az átlagos glükóztartalom 30%. A méz kristályosodásának sebessége a hőmérséklet mellett a tartalmazott cukrok arányától is függ. A gyorsan kristályosodó, 3 nap alatt az üveg aljáig megszilárduló repcemézben a fruktóz-glükóz arány 3:2. A mézharmatméznél ez az arány 8:5, és ez a méz hónapokig vagy akár évekig nem kristályosodik. Ellenben a tiszta akácméz akár 30 évig is folyékony maradhat, de már a kisebb szennyeződések miatt akár hetek, vagy napok alatt is megszilárdulhat.

Az akácmézek esetében a glükóz-fruktóz 1:1,4-1,7 között van, emiatt ezek a mézek nagyon nehezen kristályosodnak. A repce- és gyümölcsmézek esetében ez az arány 1:1,02-1,16 között van, emiatt ezek a mézek kb. 4-5 naptól1 hónapig teljesen kikristályosodnak.